Przejdź do treści

Zasady BHP w gastronomii – o czym pamiętać?

Co jakiś czas każdy chętnie korzysta z usług różnych lokali gastronomicznych – powodów do odwiedzenia restauracji jest naprawdę wiele. Najczęściej klienci wybierają się w ulubione lub polecane miejsce, aby zrelaksować się i choć na chwilę zapomnieć o konieczności przygotowania codziennych posiłków we własnej kuchni. Restauracje, które cieszą się dużym uznaniem oraz mają pozytywne opinie klientów, zawsze sumiennie traktują obowiązujące przepisy Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP). Jest to niezwykle ważne w tym miejscu głównie ze względu na nieustanny kontakt pracowników z żywnością. O czym jeszcze należy wiedzieć, jeśli lokal chce spełnić wymagania higieniczno-sanitarne? Dowiedz się, jak stworzyć bezpieczne i atrakcyjne miejsce, do którego chętnie powrócą klienci.

Zasady BHP – czy budynek lokalu jest miejscem bezpiecznym?

O tym, czy dana restauracja jest bezpieczna i przyjazna dla klientów świadczy przede wszystkim dobry stan techniczny budynku i warunki panujące wewnątrz lokalu. W tym kontekście najważniejsze jest dostateczne oświetlenie, odpowiednia temperatura oraz prawidłowe działanie wszelkich urządzeń technicznych. Co więcej, zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi w lokalu powinny być niezbędne środki gaśnicze – ich liczba zależy od metrażu pomieszczeń. Dodatkowo gaśnice muszą być dobrze ulokowane, łatwo dostępne i widoczne dla każdego gościa.

Kluczowe zasady BHP w restauracji – jakie są?

Zanim nowy pracownik rozpocznie wykonywać jakiekolwiek zadania w restauracji, koniecznie musi przejść odpowiednie szkolenie BHP. Na tym nie koniec – nawet długo zatrudnieni pracownicy co jakiś czas muszą odświeżyć swoją wiedzę i wziąć udział w szkoleniach okresowych. Najważniejsze zasady, których bezwzględnie należy przestrzegać, pracując w restauracji, dotyczą:

  • posiadania aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej,
  • wyposażenia w profesjonalną odzież – antypoślizgowe obuwie, rękawice, lub nakrycie głowy to tylko niektóre z wymaganych elementów stroju pracowniczego w gastronomii,
  • zachowania czystości zarówno w kuchni, jak i na głównej sali restauracyjnej,
  • ostrożności przy wykonywaniu codziennych obowiązków,
  • kontroli przechowywania żywności oraz pilnowania produktów po terminie,
  • rejestrowania wypadków oraz ciągłego monitorowania jakości usług.

Przestrzeganie zasad BHP dotyczy pracodawcy i zatrudnionych – wszelkie odstępstwa od wytyczonych zasad mogą skutkować karami przewidzianymi przez Kodeks Pracy.

Strój dla pracownika gastronomii – jakie są wymagania BHP?

Jakie cechy powinna mieć odzież robocza pracowników restauracji? W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jej czystość, co zapewnia higieniczne i sterylne warunki, szczególnie jeśli osoba zatrudniona stale pracuje w kuchni. Dodatkowo kucharze muszą być wyposażeni w fartuch kucharski lub kitel, który stanowi dla nich najważniejszą formę ochrony przed poparzeniem czy skaleczeniem. Osoby, których głównym zadaniem jest obróbka lub przetwarzanie żywności, powinny zadbać o nakrycie głowy, które zabezpiecza włosy i chroni przed wpadnięciem włosów do potraw – do najczęściej wybieranych wariantów należą:

  • tradycyjne czapki kucharskie,
  • toczki,
  • furażerki – wielokrotnego użytku (materiałowe) lub jednorazowe (papierowe),

Pracownicy restauracji powinni być wyposażeni także w profesjonalne obuwie, które zapewnia komfort w trakcie pracy, jest antypoślizgowe oraz wytrzymałe na działanie czynników zewnętrznych. Podeszwa butów powinna być podwyższona, co zabezpiecza ich przemoczeniu.

Rękawice ochronne i jednorazowe – kiedy przydają się kucharzowi?

Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo, kucharz co jakiś czas korzysta ze specjalnych rękawic ochronnych. Są one przydatne szczególnie w trakcie pracy z ostrymi narzędziami, które mogą spowodować zranienie. Grube rękawice kucharskie wykorzystuje się także podczas pracy z gorącymi naczyniami lub w trakcie gotowania na otwartym ogniu – w taki sposób można zabezpieczyć się przed poważnym poparzeniem. Warto wiedzieć, że profesjonalna odzież do gastronomii jest nie tylko funkcjonalna, ale także atrakcyjna wizualnie – dzięki temu pracownicy lokalu prezentują się elegancko, w nowoczesnych fasonach i kolorach.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz