Jak powinni być ubrani kelner, kelnerka, barman i barista?

Jak powinni być ubrani kelner, kelnerka, barman i barista?

Na sukces restauracji, kawiarni czy baru wpływa wiele czynników. Klient wróci do nas wtedy, kiedy posmakuje mu to, co serwujemy (dzieło kucharza, cukiernika, baristy czy barmana), będzie się dobrze czuć we wnętrzu (wystrój lokalu, wygląd pracowników) i oczywiście będzie zadowolony z obsługi (zachowanie i umiejętności personelu).

 

O czym piszemy w tym poście?

 

O gotowaniu nie będziemy tu pisać, bo nie prowadzimy bloga kulinarnego... jeszcze ;) Nie będziemy się także skupiać na wystroju wnętrza, to zostawiamy architektom i projektantom. Zachowanie obsługi, savoir-vivre, to bardzo ważny temat i warto poświęcić mu czas, kiedy przyjmujecie i szkolicie pracowników. Ale my jesteśmy ekspertami przede wszystkim od profesjonalnej odzieży do pracy, dlatego też to na niej skupimy się w tym poście.

Elegancko i modnie: zapaski Harris oraz fartuszki Juno i Pero

 

Ponieważ ubrania do pracy to także nasza pasja, ilekroć odwiedzamy jakiś lokal, zwracamy uwagę na to, jak wygląda jego personel. Niedawno, będąc na południu Polski, wybraliśmy się do polecanej przez znajomych całkiem ciekawie urządzonej restauracji. Myśleliśmy, że lokal działa od niedawna, bo wszyscy pracownicy byli w prywatnych ubraniach (niczym nie różnili się od gości!), a tylko jedna osoba - nomen omen właścicielka lokalu - miała krótką zapaskę. Często tak się dzieje, że na początku działania lokalu gastronomicznego właściciele nie zamawiają ubrań dla personelu, bo obawiają się dużej rotacji pracowników. Ta restauracja jednak działa od ponad roku, więc po rozmowie z nami, mamy nadzieję, że zdecyduje się jak najszybciej ubrać załogę ;)

 

Co składa się na strój obsługi gastronomicznej?

Nowocześnie: biała koszula, kamizelka i muszka w kropki Dot

 

Jeśli obawiacie się, że pracownicy będą się często zmieniać, to też mamy na to sposób, o którym za chwilę, bo chcemy zacząć od wymienienia tego, co składa się na pełny strój obsługi gastronomicznej, czyli kelnera, kelnerki, barmana czy baristy, żebyście mogli sprawdzić, czego Wam jeszcze brakuje i co możecie zamówić:

  • koszula, bluzka - zarówno klasyczna biała, jak i w innych kolorach, czy np. w modną obecnie kratkę; koszulka polo czy T-shirt - świetne tam, gdzie można pozwolić sobie na trochę luzu;
  • spodnie lub spódnica - z reguły klasyczne czarne, ale w niektórych lokalach mogą być także dżinsy czy spodnie regionalne;
  • kamizelka - klasyczna czarna, ale i w różnych kolorach czy wzorach, w zależności od charakteru lokalu;
  • marynarka, żakiet - na eleganckie przyjęcia albo na co dzień w bardzo eleganckich miejscach;
  • zapaska- można wybierać wśród różnych długości - zainteresowaniem cieszą się zarówno krótkie, jak i dłuższe, a nawet bardzo długie (choć co ciekawe te ostatnio mniejszym) albo z doszytą kieszonką; kolorystyka też jest dowolna - od klasycznych czarnych czy białych, po niemal wszystkie kolory, jakie znamy :)
  • fartuszek - klasyczny czarny jest wybierany najczęściej, ale tak jak w zapaskach ostatnio zapanowała moda na różne kolory :) Coraz częściej pojawiają się pytania o fartuszki z kieszeniami, szczególnie poszukiwane przez barmanów.
  • apaszka, krawat, krawatka, muszka, szelki - w przypadku stonowanych ubrań kolorowa apaszka, krawatka czy krawat stanowią ciekawy akcent;

Kieszeń kelnerska Rio Denim

  • kieszeń kelnerska, portfel kelnerski - kieszeń na długopis i notes oraz portfel na pieniądze, to akcesoria każdego kelnera i kelnerki oraz najważniejsze narzędzia do obsługi gości;
  • odpowiednie buty - zarówno w gastronomii hotelowej, jak i lokalach gastronomicznych wyższych kategorii nie można nosić butów z odkrytymi palcami czy piętami, ani obuwia sportowego.
  • bluzy, kurtki - przydatne dla obsługi pracującej na zewnątrz, w ogródkach restauracyjnych czy kawiarnianych, na imprezach plenerowych.

 

Co wypływa na wybór stylu, kolorów, dodatków?

 

Na wybór stylu, w jakim ubierzemy naszych pracowników - elegancki, luźny, sportowy, ludowy, jakie dobierzemy kolory - klasyka czarno-biała, prążek, różne zestawy kolorystyczne, oraz dodatki - apaszka, krawat, krawatka, muszka, szelki, ma wpływ kilka czynników:

  • renoma oraz liczba gwiazdek - w eleganckiej restauracji w pięciogwiazdkowym hotelu raczej nie zobaczymy obsługi w T-shirtach i dżinsowych zapaskach, ale jeśli w takim hotelu jest np. bar o sportowym charakterze, to może się tak zdarzyć, że obsługa będzie ubrana na luzie;
  • rodzaj lokalu – kawiarnia, cukiernia, winiarnia, restauracja, karczma, zajazd, bar - od razu narzucają się pewne skojarzenia, prawda? W karczmie czy zajeździe trochę nie na miejscu wygląda kelner w białej koszuli, czarnej muszce i kamizelce oraz czarnych spodniach. Raczej oczekujemy choć niewielkiego, ale jednak elementu ludowego - kamizelki albo koszuli w regionalnym stylu, a u kelnerki kwiecistego fartuszka albo bluzki z falbankami ;)
  • wystrój lokalu - dość często jest uzależniony od tematyki lokalu. Inaczej wygląda restauracja serwująca kuchnię grecką (tu aż się prosi, aby obsługa przypominała klimaty Greka Zorby;)), inaczej dalekowschodnią (tu kelnerów czy kelnerki chętnie widzimy w strojach stylizowanych na kimono), a jeszcze inaczej afrykańską, gdzie aż się prosi o żywe kolory i wyraziste wzornictwo;

Serwujemy szampana ;)

  • pora dnia, w której odwiedzają nas goście - czy podajemy tylko śniadania, brunche albo lunche, a może jedynie eleganckie kolacje, lub prowadzimy klub nocny? W porze wieczorowej wskazane jest wprowadzenie do ubioru marynarki/żakietu, a na uroczystych bankietach smokingu. W nocnym klubie nikogo nie dziwi obsługa na wysokich obcasach, w krótkich spódnicach, czy bluzkach z dekoltem.
  • rodzaj przyjęcia - elegancki bankiet z protokołem dyplomatycznym czy przyjęcie weselne wymaga klasycznej oprawy. Obsługę cateringu na konferencji, przyjęcia typu lampka wina czy garden party ubierzemy inaczej niż pracowników stojących przy grillu w restauracyjnym ogródku, albo zatrudnionych do obsługi dużej imprezy plenerowej.

 

Jak powinien wyglądać barman, jak barista, a jak obsługa lodziarni?

 

Wydaje się Wam, że to wszystko o czym napisaliśmy powyżej dotyczy tylko kelnerów i kelnerek? Niekoniecznie :)

 

Barman, który wprawdzie nie wychodzi na salę (to do niego, do baru, przychodzą goście, aby czegoś się napić) może - a nawet powinien - być ubrany w takim samym stylu, co pozostała obsługa. Np. w eleganckim lokalu klasycznie - w koszulę i kamizelkę, albo koszulę, szelki i muszkę. Strój uzupełnia zapaska z kieszeniami albo fartuszek barmański i czarne spodnie. Tam, gdzie panuje luźniejsza atmosfera, tam i strój może być luźniejszy, choć barman w muszce i szelkach zawsze wygląda interesująco :) Niezależnie od tego, czy za barem stoi barman czy barmanka, ten strój może być podobny. Dziewczyna w klasycznej koszuli i w szelkach oraz w muszce robi wrażenie ;) Na pokazach barmańskich lub imprezach tematycznych ubranie barmana może być dopasowane do klimatu pokazu/imprezy i wtedy mamy olbrzymie pole do popisu. Z pewnością widzieliście barmanów ubranych w stylu kowbojskim czy hawajskim ;)

Modnie i wygodnie: zapaska i fartuszek Mora w paski :)

 

Czym w takim razie różni się strój baristy, czyli osoby zawodowo zajmującej się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy? Właściwie niczym ;) W zależności od rodzaju kawiarni może to być koszula, koszulka polo albo T-shirt, spodnie i zapaska lub częściej fartuszek.

 

Podobnie obsługa cukierni czy lodziarni - im bardziej w danym miejscu jest słodko, tym ciekawiej wyglądają kolorowe ubrania, choć warto pamiętać, aby zachować równowagę i umiar :) W przypadku lodziarni pracownicy czasem mają nakrycie głowy - może to być zwykła czapka bejsbolówka, daszek, ale i twarzowa furażerka :)

 

Kiedy zamawiać ubrania dla obsługi?

 

Od pierwszego dnia działalności lokalu gastronomicznego pracownicy powinni być ubrani w odzież służbową. Oznacza to, że już w momencie projektowania wystroju wnętrza, logotypu, menu, wyboru wyposażenia, należy także przemyśleć wygląd swoich pracowników i wybrać odpowiednie zestawy ubrań. Pamiętajcie o tym, że od momentu złożenia zamówienia do jego realizacji upłynie trochę czasu. W przypadku gotowych produktów to minimum 2 dni robocze, o ile oczywiście dany towar jest dostępny na magazynie. W przypadku odzieży szytej na zamówienie realizacja może trwać od 7 do 21 dni roboczych. Jeśli ubranie ma mieć wyhaftowane logo, to oznacza dodatkowy czas potrzebny na przygotowanie programu hafciarskiego oraz zatwierdzenie przez Was próby, zanim wyhaftujemy to, co zamówiliście.

 

Jeśli obawiacie się, że załoga w pierwszych miesiącach działania lokalu będzie się często zmieniać, zamówcie na początek dla każdego pracownika po dwa komplety jednakowych bluzek, koszul (opcja klasyczna) albo koszulek polo lub T-shirtów (opcja na luzie) oraz zapasek lub fartuszków. Logo wyhaftujcie na fartuszkach, bo one są uniwersalne i spokojnie może je nosić każdy pracownik. Kiedy załoga się ustali, uzupełnijcie ich zestawy o spodnie lub spódnice oraz pozostałe dodatki (apaszki, krawaty, krawatki, szelki), które uatrakcyjnią ich wygląd, a pośrednio ozdobią Wasz lokal :)

 

Jakie korzyści przynosi odpowiedni dobór ubrań dla obsługi?

 

Profesjonalna odzież do pracy wzmacnia wizerunek lokalu. Często to właśnie od wyglądu obsługi zależy jakie pierwsze wrażenie odniosą goście i czy jeszcze kiedyś wrócą.

 

Odpowiednio dobrane ubranie będzie działało jak dodatkowa reklama danej restauracji czy hotelu, dlatego warto w nie zainwestować. Poza tym, zauważyliśmy, że profesjonalnie ubrany pracownik zachowuje się bardziej profesjonalnie :)

Elegancko, prawda?

 

Trendy dotyczące ubrań do pracy zmieniają się, tak jak zmienia się moda. Niezmienne jednak pozostają sprawy praktyczności ubioru, czystości i estetyki.

 

Profesjonalna odzież do pracy jest tak skonstruowana, że po całym dniu aktywności Wasi pracownicy wyglądają dobrze i czują się komfortowo. Pamiętajcie jednak, aby ich uczulić, że ubranie zawsze ma być czyste i pachnące (stąd przynajmniej dwa komplety na pracownika), a buty mają lśnić, bo to także świadczy o czystości w Waszym lokalu :)

  

O czym przeczytacie w kolejnych notatkach?

 

Skoro wspomnieliśmy o czystości, to w kolejnej notatce napiszemy o naszej rewolucyjnej tkaninie 3D Clean: wyjątkowo odpornej na plamy, oddychającej oraz przyjemnej w dotyku.

 

A tuż po tym zajmiemy się tematyką prania i konserwacji odzieży, bo zauważyliśmy, że wielu użytkowników ubrań służbowych nie do końca wie, jak prawidłowo zadbać o to, by jak najdłużej wyglądać jak najlepiej :)

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

POLECANE PRODUKTY

Zamknij (esc)

UWAGA!

AWARIA SYSTEMU! CHWILOWY BRAK MOŻLIWOŚCI ZAKUPÓW!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz