Czym jest kamionka i czy sprawdzi się w gastronomii?
Produkcja kamionki: jak powstaje ten materiał
Kamionka należy do rodziny wyrobów ceramicznych. Do jej produkcji wykorzystuje się mieszankę podstawowych materiałów: gliny, kalcytu i kwarcu. Surowiec jest następnie formowany poprzez odlewanie, prasowanie lub toczenie i wypalany w piecu w temperaturach około 1000°C. Powstała kamionka jest przepuszczalna dla wody. Aby zapobiec wnikaniu wilgoci do kamionki, naczynia są szkliwione. Talerze i kubki kamionkowe są zazwyczaj mniej subtelne niż naczynia z porcelany lub ekskluzywnej porcelany kostnej bone china.
Kolekcja naczyń kamionkowych Sidina

Kamionka to popularny materiał o wyjątkowym, rustykalnym i przytulnym charakterze. Czym jednak różni się od innych popularnych materiałów do produkcji zastawy stołowej?
Kamionka kontra porcelana
Kamionka jest twardsza i trwalsza niż czysta glina. Wynika to z dodatków takich jak kalcyt i kwarc. Dla porównania, porcelana jest jeszcze twardsza niż kamionka. Wynika to z dodatku kaolinu, białej, bardzo twardej skały, dodawanej do materiału bazowego porcelany. Dodatek kaolinu i skalenia sprawia, że porcelana stołowa jest mocniejsza i gładsza niż kamionka. Aby uzyskać ten efekt końcowy, naczynia muszą być wypalane w wyższych temperaturach, sięgających nawet 1450°C. Dopiero wtedy kaolin topi się i zostaje zeszklony.
Kolekcja naczyń kamionkowych Raja

Kamionka kontra porcelana kostna
Porcelana kostna jest również wypalana w bardzo wysokich temperaturach. Ponadto naczynia stołowe wykonane z tego materiału są wypalane dwukrotnie: najpierw w niższej temperaturze, poniżej 1000°C, a następnie w temperaturze powyżej 1350°C. Porcelana kostna różni się od innych materiałów ceramicznych tym, że do materiału bazowego dodawany jest popiół kostny. Nadaje to porcelanie charakterystyczny odcień kości słoniowej i przezroczystość. Kamionka i porcelana (porcelana kostna) różnią się znacząco pod względem faktury. Porcelana i porcelana kostna są bardzo filigranowe, a naczynia stołowe zazwyczaj mają bardzo cienkie ścianki. Kamionka jest bardziej solidna i często ma drobne nierówności na powierzchni.
Kolekcja naczyń porcelanowych Skyline

Czy naczynia kamionkowe nadają się do cateringu?
Kamionka może być bez problemu wykorzystywana w cateringu. Talerze i kubki zazwyczaj można sztaplować, oszczędzając cenne miejsce do przechowywania. Kamionka jest dostępna w wielu kolorach i stanowi piękną alternatywę dla klasycznej białej zastawy stołowej. Naczynia kamionkowe szczególnie dobrze sprawdzają się w restauracjach, barach i kawiarniach, które preferują swobodny, nowoczesny i oryginalny styl aranżacji wnętrz.
Kolekcja naczyń kamionkowych Skady i Snug

Czy naczynia kamionkowe można używać w kuchence mikrofalowej?
Produkty kamionkowe z serii LUSINI zostały zaprojektowane tak, aby spełniać wymagania branży gastronomicznej. Dzięki temu w naszych naczyń kamionkowych można bez problemu podgrzewać potrawy w kuchence mikrofalowej. Przed użyciem kamionki w kuchence mikrofalowej należy jednak zawsze przestrzegać instrukcji producenta umieszczonej na naczyniach. Zapobiegnie to uszkodzeniu w kuchence mikrofalowej kamionki, która nie jest w pełni szkliwiona.
Kolekcja naczyń kamionkowych Spirit, które można podgrzewać w mikrofalówce

Czy naczynia kamionkowe można myć w zmywarce?
Dzięki szkliwieniu i wysokiej temperaturze wypalania, wysokiej jakości naczynia kamionkowe są wodoodporne i zazwyczaj można je bez problemu myć w zmywarce. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu instrukcji producenta danej serii naczyń.
Kolekcja naczyń kamionkowych Palana, które można myć w zmywarce

Odkryj naczynia kamionkowe
Asortyment LUSINI obejmuje szeroki wybór kamionki w jakości profesjonalnej. Odkryj wysokiej jakości talerze , kubki , miski i patery kamionkowe w wielu różnych kształtach, rozmiarach, wzorach i kolorach.