Przejdź do treści

Jak stworzyć wyjątkowy klimat Bożego Narodzenia w swoim lokalu?

Okres świąt Bożego Narodzenia to dla gastronomii wyjątkowy czas – restauracje, kawiarnie i hotele przeżywają wzmożony ruch, a goście szukają miejsc, które wprowadzą ich w magiczny, ciepły nastrój. Odpowiednia oprawa wizualna i świąteczne dekoracje mogą sprawić, że klienci chętniej wrócą, polecą lokal i spędzą u Ciebie więcej czasu. Jakie dekoracje wybrać i o czym pamiętać, przygotowując lokal na święta? Oto kilka inspiracji.

Świąteczne dekoracje powinny współgrać ze stylem Twojej restauracji.

Klasyczne wnętrza zabłysną dzięki złotym dekoracjom z nutą czerwieni. Aranżacje w stylu rustykalnym lub boho zostaną podkreślone naturalnymi materiałami jak plecione, bawełniane sznurki, drewno, bawełna czy len. Nowoczesne wnętrza będą wyglądać najlepiej z niespotykanymi akcentami w metalicznej czerni. A jeśli pragniesz stworzyć iście bajkowy, śnieżny klimat, sięgnij po czystą biel kojarzoną z zimowym pejzażem.

Świąteczne tekstylia

Bieżniki, obrusy, serwetki i poszewki na poduszki z motywami bożonarodzeniowymi stwarzają klimatyczne tło świątecznej atmosfery. Wybierz delikatne lub zdecydowane wzory, w klasycznej bieli lub intensywnych kolorach, zgodnie z upodobaniami i charakterem lokalu. Poniżej nasze propozycje:

Czerwono-złotą klasykę znajdziesz w tekstyliach: Salamanca, Snorri, Gletsch

Delikatna biel urzeka w tekstyliach: FjollaNova Star

Nastrojowe boho i styl rustykalny znajdziesz z kolekcjach: Tannheim, Brixen, Monthey, Kaprun, Eschen

Nowoczesna czerń zabłyśnie w tekstyliach: Nova Pius, Bergen

tkanina na metry Salamanca; 185 cm (S); złoto

Ozdoby wiszące i stojące

Ozdoby stojące warto dodać w kilku miejscach. Stół to centrum uwagi dla gościa, dlatego należy w pierwszej kolejności zadbać o jego wygląd. Istotne, aby aby dekoracje nie zajmowały zbyt dużo miejsca – komfort gości jest najważniejszy. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie dekoracji w oknach i na parapetach, na konsolach i stolikach pomocniczych, na półkach czy w małych wnękach.

Czerwone i złote dekoracje: bombki Nieva, Takara i Honoka, figurki Palita i Yoshiko, gwiazda Elvan, taca Selma

Białe dekoracje: renifery Agna, Saron, gwiazda Naomi

Czarne dekoracje: choinka Nilas, renifer Saron, gwiazdki Cika i Hoshi, jeleń Akane

Dekoracje rustykalne i boho: zawieszki Mauro, Resy, Majikku, Kyoko, jeleń Agresa, stojaki Katana, Kichi, sanki Dunja, szyszki Brinda

gwiazda dekoracyjna Katana 2-cz.; 15x4.5x25 cm (SxGxW); brązowy

Nastrojowe oświetlenie

Delikatne światełka LED, naturalne światło świec czy lampiony potrafią całkowicie odmienić wnętrze. W gastronomii świetnie sprawdzają się: ciepłe, żółte światło (tworzy przytulną atmosferę), lampki o niskim poborze energii, subtelne podświetlenie barów i półek. Unikaj zbyt intensywnych, migających świateł – mogą męczyć gości i zaburzać komfort jedzenia.

Świeczniki złote: Aveni, Babuna, Tizita, Ileyna, Arvo, Lalia, Thian

Białe lampiony: Alnesa, Altone, Narumi, Tiziano, Sakura,

Czarne świeczniki: Jori, Alron, Adrienne, Amodia, Aarany,

Świeczniki w stylu rustykalnym i boho: Anka, Mirai, Maris, Akari, Eno

Podsumowując

Dekoracje świąteczne w gastronomii to nie tylko ozdoby — to narzędzie budowania nastroju, który przyciąga gości i wpływa na ich doświadczenie. Przemyślana aranżacja może sprawić, że Twój lokal stanie się miejscem, które klienci chętnie odwiedzą w tym wyjątkowym okresie.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kup teraz
Tabela Rozmiarów