Przejdź do treści

Kucharze, kelnerzy, barmani – jak wybrać odpowiednią odzież gastronomiczną?

Wiele firm zarówno z branży gastronomicznej, jak i hotelarskiej stawia na spójny wystrój oraz jednolite stroje personelu. Pracownicy kuchni czy na sali wymagają jednak nieco innego ubioru. Dotyczy to materiałów, ale także rodzaju odzieży. Jakie ubrania najlepiej spisują się w restauracjach, kawiarniach i innych lokalach? Dlaczego odpowiednia tkanina ma tak duże znaczenie? Sprawdź, w jaki sposób dobierać uniformy, aby zapewniały wysoki komfort podczas wykonywania codziennych obowiązków.

Spójna odzież gastronomiczna – jakie ma zalety?

Stosowanie spójnych kolorystycznie elementów odzieży przynosi korzyści nie tylko w kuchni, ale także wśród kelnerów i na barze. Jednolity strój pozwala zachować wizerunek firmy i prezentować go w odpowiedni sposób klientom lokalu. Estetyczna odzież dla gastronomii sprawia, że goście od razu rozpoznają, kto należy do zespołu i komu można komunikować swoje potrzeby. Co więcej, spójne kolory lub podobne bluzy, fartuchy czy zapaski gwarantują profesjonalny i stylowy wygląd. Kompetentny wizerunek obsługi wpływa bardzo pozytywnie na doświadczenia klientów.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze ubrania dla kelnera, kucharza lub barmana?

Wybierając odzież dla gastronomii, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Bardzo ważne jest to, aby spodnie, fartuch czy bluza kucharska odzwierciedlały koncepcję i atmosferę lokalu. Warto też pamiętać, że każda osoba ma inny zakres obowiązków. Dlatego trzeba upewnić się, że ubrania są odpowiednio dostosowane do pracy na danym stanowisku.

Kuchnia, obsługa i bar muszą pracować zespołowo, jednak nie oznacza to, że odzież gastronomiczna nie może się różnić. Kelnerom przydadzą się praktyczne czarne zapaski i wygodne spodnie. Natomiast na zapleczu istotne będą bluzy kucharskie i czapki. Spójny efekt można bez problemu osiągnąć, używając odpowiednich kolorów. Zazwyczaj jest to połączenie białego i czarnego, ale warto eksperymentować z innymi barwami.

Personalizacja odzieży gastronomicznej – jakie ma znaczenie?

Ozdoba w postaci haftu lub nadruku, przedstawiającego nazwę lokalu, jest elementem, który wzmacnia wrażenie spójności. Bluzy, fartuchy czy koszule z logo wyróżniają też obsługę z tłumu, dzięki czemu klienci mogą z łatwością rozpoznać kelnerów. Z tego powodu spersonalizowana odzież gastronomiczna wpływa bardzo pozytywnie na wizerunek restauracji czy kawiarni.

Spójne kolorystycznie koszule, fartuchy, spodnie czy bluzy kucharskie tworzą też poczucie wspólnoty w zespole. Współpraca zostaje zacieśniona, ponieważ pracownicy lepiej integrują się ze swoimi kolegami. Wzmacnia to ducha drużyny i motywację każdego kelnera, kucharza oraz barmana.

Z czego powinna być wykonana odzież do gastronomii?

Praca w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych wiąże się z dużym prawdopodobieństwem zabrudzenia lub oparzenia. Zdarzają się też inne wypadki. Odpowiednia odzież zmniejsza jednak ryzyko nieszczęśliwych zdarzeń. Koszule, spodnie, czapki, bluzy kucharskie czy inne elementy stroju wykonane są z najwyższej jakości materiałów. Najczęściej jest to mieszanka bawełny, poliestru i elastycznych tkanin, zapewniających wygodę.

Tego typu odzież może być wielokrotnie prana bez utraty fasonu. Specjalnie dobrany materiał pozwala skórze oddychać, dzięki czemu pracownicy mogą komfortowo wykonywać codzienne obowiązki. Nie można zapominać też o wygodnych, przewiewnych butach. W kuchni warto dodatkowo postawić na antypoślizgowe podeszwy, które zminimalizują ryzyko niebezpiecznych upadków.

Stylizacje dla kucharzy, kelnerów i barmanów – jak komponować ubrania?

Nie wszystkie rodzaje ubrań będą dobrze ze sobą wyglądać. Krótkie spodnie dżinsowe i biała koszula z długim rękawem to nie najlepsze połączenie. Istnieje kilka estetycznych stylizacji, które sprawdzają się w praktycznie wszystkich restauracjach i kawiarniach.

  • Czarne spodnie i koszula z długim rękawem – jest to eleganckie połączenie, w którym obsługa wygląda profesjonalnie.
  • Biała bluza kucharska i ciemny fartuch – kontrast dwóch kolorów daje ciekawy i stylowy efekt. Świetnym dodatkiem do takiego stroju jest czapka kucharska.
  • T-shirt lub koszulka polo i czarna zapaska – stylizacja, która sprawdza się przede wszystkim w kawiarniach. Takie ubrania obsługi tworzą luźną i miłą atmosferę w lokalu.

Wymienione kompozycje zapewniają zarówno komfort, jak i bezpieczeństwo w pracy. Poszczególne elementy ubioru można oczywiście dopasować do własnych preferencji, dzięki czemu cała stylizacja będzie spójna z wizerunkiem lokalu.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kup teraz
Tabela Rozmiarów