Przejdź do treści

Zalety fartucha kuchennego – dlaczego warto go kupić?

Fartuch kuchenny to obowiązkowy element ubioru w wielu restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Podczas gotowania może dojść do niebezpiecznych wypadków, dlatego odzież robocza powinna chronić szefa kuchni od stóp do głów. Przy wyposażeniu składającym się z czapki, kurtki, bawełnianej koszuli, spodni i specjalnych butów, fartuszek wydaje się niepotrzebnym dodatkiem. Dlaczego jest taki istotny? Czy nie można zastąpić go innymi produktami? Sprawdź największe zalety fartuchów kuchennych i dowiedz się, czemu są potrzebne.

Fartuchy kuchenne chronią przed plamami

Nie da się ukryć, że kitel czy spodnie szefa kuchni są wystarczającą ochroną przed tłustymi plamami. Wbrew pozorom te ubrania powinny być również zabezpieczone przed zabrudzeniem. Jeśli kucharz zostanie wezwany na salę, to nie może pokazać się w poplamionym uniformie. Fartuch kuchenny zapewnia skuteczną ochronę odzieży roboczej.

Dużą zaletą jest to, że dodatkowa warstwa może być łatwo dostosowana do potrzeb. Jeśli chcesz całkowicie zasłonić ubrania, to fartuszek kuchenny na szelkach będzie odpowiednim wyborem. Jednak jeżeli potrzebujesz ochrony spodni, to wystarczy zapaska.

Fartuszki są łatwe w praniu

Używając fartuszka kuchennego, można ochronić znaczna część odzieży podczas gotowania. Dotyczy to zarówno pracy w restauracji, jak i w domu. Produkty tego typu nie muszą być codziennie prane i suszone. Firmy produkujące fartuchy zdają sobie sprawę z ich przeznaczenia. Dlatego akcesoria są zawsze zrobione z trwałych materiałów. Usuwanie nawet najbardziej uporczywych plam nie powinno stanowić większego problemu. Fartuch do kuchni zapewnia więc, że po poplamieniu nie trzeba kupować nowego kompletu odzieży do gotowania.

Fartuch do kuchni wpływa na wizerunek firmy

Bez fartucha kuchennego ubrania trzeba prać prawie codziennie, ponieważ praca w restauracjach wiąże się z dużym ryzykiem rozprysków i plam. Szef kuchni w brudnym uniformie wygląda na zaniedbanego i może zniechęcić gości do jedzenia. Pranie bluzy i spodni jest czasochłonne. Fartuch kuchenny można szybko wypłukać i wysuszyć.

Plamy i zabrudzenia na kitlu czy spodniach mogą być uciążliwe nie tylko dla samego kucharza, ale także dla restauracji. Jeśli szef kuchni zostanie wezwany na salę, to może szybko zdjąć ochronną warstwę. Dzięki temu będzie godnie reprezentował firmę w stroju o śnieżnobiałym kolorze. Po powrocie do kuchni szybko włoży fartuszek i zajmie się przygotowywaniem kolejnych dań.

Fartuchy kuchenne pozwalają zaoszczędzić pieniądze

Połączenie kitla kucharskiego z fartuszkiem chroni ubranie i wizerunek firmy. Każdy, kto pracuje w gastronomii, jest w stanie zauważyć te zalety. Nie wszyscy jednak wiedzą, że zakup fartuchów kuchennych może wiązać się z dużą oszczędnością funduszy. Szybsze i łatwiejsze pranie sprawia, że utrzymanie odzieży roboczej jest tańsze. Dzięki fartuszkom nie trzeba co chwilę kupować nowych ubrań. Początkowy wydatek na fartuchy do kuchni nie należy do najwyższych, a w dłuższej perspektywie może przyczynić się do obniżenia rachunków.

Fartuch kuchenny jest modnym dodatkiem

W każdej restauracji czy kawiarni pracuje wielu kelnerów, kucharzy i barmanów. Aby wyróżniali się na tle gości, trzeba zadbać o ich odpowiedni ubiór. Modne fartuchy kuchenne mogą stanowić ciekawy akcent kolorystyczny. Można postawić na aktualne trendy lub dopasować barwę do wnętrza i wizerunku lokalu.

Dobrym pomysłem jest też spersonalizowanie fartucha kuchennego. Tkanina jest materiałem, na którym można bez problemu umieścić nazwę i logo firmy w postaci haftu lub nadruku. Wykonany w taki sposób fartuszek z pewnością wyróżni lokal na tle konkurencji.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kup teraz
Tabela Rozmiarów