AWARIA SYSTEMU! PROSIMY NIE DOKONYWAĆ ZAKUPÓW!

Odzież dla kucharza - część 1

Odzież dla kucharza - część 1

Jak w każdym zawodzie, także w kuchni, obowiązują zasady ubioru do pracy, tzw. dress code. W przypadku pracy wymagającej kontaktu z żywnością dochodzą jeszcze przepisy BHP, więc pojawiają się pewne ograniczenia. Na szczęście strój zgodny z BHP wcale nie musi wyglądać źle :) Bez problemu możemy zamówić odzież zarówno klasyczną, jak i nowoczesną, która spełnia wszystkie wymagania, a dodatkowo świetnie się prezentuje i zapewnia komfort pracy.

 

Profesjonalnie, wygodnie i modnie

 

Kucharz może, a nawet powinien, prezentować się profesjonalnie i modnie nie tylko w pracy w kuchni, ale także poza nią, czyli podczas konkursów kulinarnych, na pokazach, szkoleniach, podczas udzielania wywiadów i we wszystkich innych miejscach, w których ważne jest zaznaczenie przynależności do danej grupy zawodowej.

 

Profesjonalne ubrania do pracy muszą być skonstruowane zgodnie z wymaganiami danego zawodu, co wcale nie znaczy, że mają być dalekie od obowiązującej mody. W TEDMAR, pracując nad naszymi modelami, uwzględniamy zmieniające się trendy, więc korzystając z naszej oferty możesz mieć pewność, że Twoje ubranie jest nie tylko wygodne, ale i modne.

 

Podstawę ubioru kucharza stanowi:

  • bluza kucharska, o której przeczytacie poniżej,
  • fartuch albo zapaska,
  • czapka kucharska, bandana lub chusta,
  • wygodne spodnie,
  • buty z antypoślizgową podeszwą.

 

Zacznijmy od bluzy kucharskiej

 

Bluzy kucharskie Pauline i Paolo

Pauline i Paolo

 

Kiedyś w kuchni obowiązywały kitle wyłącznie w białym kolorze. Oczywiście nadal właśnie takie są najbardziej popularne (np.: bluza kucharska szef basic), ale coraz wybierane są bluzy także w innych kolorach (np.: bluza kucharska damska Pauline albo męska Paolo). Co ciekawe, ostatnio absolutnym hitem są kitle wykonane z dżinsu. Wybór innego koloru niż biały zależy w dużej mierze od fantazji i odwagi zamawiającego, jak również od charakteru i wystroju danego miejsca. Kiedy w lokalu jest otwarta kuchnia, to kolorowe bluzy kucharskie mogą dodać uroku, lekkości i wyrazu nowoczesności. Dżins natomiast świetnie sprawdza się w restauracjach typu steak house. Jednymi z pierwszych miejsc, w których pojawiły się kolorowe kitle, a właściwie bluzy o fasonie kimono były restauracje sushi.

Bluzy kucharskie Samuel i Aila

Biały zawsze w modzie :)

 

Dlaczego biel nadal dominuje, skoro np. plamy na białym materiale są wyjątkowo widoczne? Panuje przekonanie, że z białego łatwiej jest każdą plamę usunąć, choćby dlatego, że można taki kitel wyprać w bardzo wysokiej temperaturze, zastosować silne detergenty, wybielacze, a on przecież i tak nie straci koloru ;) Biały od zawsze kojarzy się z czystością, a także tradycją, dlatego jego popularność nie dziwi.

 

Kolor to nie wszystko :) Co odgrywa rolę w wyborze bluzy kucharskiej?

 

Przede wszystkim materiał. Bluza powinna być uszyta z dobrej jakościowo, wytrzymałej tkaniny. Grubszy materiał zapewnia lepszą ochronę przed parą i gorącymi płynami. Większość bluz ma podwójny przód, zachodzące na siebie poły (zapinane na wymienne guziki i tu ciekawostka - oprócz klasycznych rozwiązań, zainteresowaniem cieszą się plastikowe modele w kształcie truskawek, pomarańczy albo serduszek♥). Klapy bluzy mogą być szybko przepięte, jeśli wierzchnia warstwa zbyt mocno się zabrudzi. Jednak i tu pojawiają się inne rozwiązania, np. są bluzy na suwak albo wkładane przez głowę, z krótkim suwakiem lub napami, czy wspomniane wcześniej kimona.

Bluza Denim Tedmar

Bluza kucharska Denim

 

Kolejny element - rękawy. Raczej powinny być długie, ponieważ pełnią funkcję ochronną. Bluzy kucharskie zazwyczaj mają wywijane mankiety, dzięki temu długość może być wygodnie i szybko regulowana. Ponadto możemy wybrać bluzę, która ma specjalny trok, służący do podpięcia podwiniętego rękawa, jak w naszym modelu Denim. Obecnie, w ramach jednego wzoru można zamówić bluzę z długimi lub krótkimi rękawami.

 

W związku z tym, że w kuchni zazwyczaj jest raczej cieplej niż zimniej, to świetnym rozwiązaniem stosowanym na plecach oraz bokach bluz kucharskich są wstawki z tkaniny o splocie siateczkowym. Niby drobny element, a zwiększa komfort użytkowania, pełniąc funkcję nowoczesnych klimatyzatorów.

 

Co jeszcze? Kieszenie! Każdy kucharz chce mieć pod ręką nie tylko typowe narzędzia pracy, ale także swój telefon/smartfon :)

 

Nowym rozwiązaniem, które cieszy się coraz większym powodzeniem jest klips do przypięcia fartucha, znajdujący się na plecach, tuż pod stójką. Znajdziesz go np. w naszej bluzie Denim.

 

Podsumowując

 

Wybierając bluzę kucharską należy zwrócić uwagę na:

  • materiał z jakiego jest wykonana,
  • kolor, który pasuje do Twoich potrzeb/wnętrza/temperamentu... ;)
  • rodzaj zapięcia (guziki, napy, suwak),
  • długość rękawa (długi, krótki),
  • rodzaj kieszonek,
  • dodatkowe udogodnienia (siateczka, klips).

Haft

 

Pamiętaj także o tym, że warto bluzę spersonalizować, czyli ozdobić haftem z imieniem i nazwiskiem oraz logotypem lokalu, w którym pracujesz. Haft to jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie trwałych i eleganckich metod ozdabiania oraz znakowania ubrań. U nas możesz zamówić wybraną bluzę kucharską wraz z usługą haftu :)

Ciąg dalszy nastąpi ;)

Już wkrótce na naszym profilu znajdziesz dalsze informacje na temat doboru ubrania do pracy w kuchni. W kolejnej części powiemy o zapaskach, fartuszkach, okryciach głowy, spodniach i butach.

A tymczasem chętnie dowiemy się, co sobie najbardziej cenisz w bluzie kucharskiej? Czego Ci brakuje, a co wydaje Ci się zbędne?

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

UWAGA!

AWARIA SYSTEMU! CHWILOWY BRAK MOŻLIWOŚCI ZAKUPÓW!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz