Przejdź do treści
Odzież dla kucharza - część 2

Odzież dla kucharza - część 2

W pierwszej części naszych porad na temat wyboru odzieży dla kucharza pisaliśmy o bluzach - kitlach kucharskich, które stanowią podstawę profesjonalnego ubioru pracownika kuchni.

 

Zgodnie z obietnicą teraz skupimy się na pozostałych częściach garderoby kucharza, czyli na:

  • fartuchach albo zapaskach,
  • nakryciach głowy - czapkach kucharskich, bandanach, itp.,
  • spodniach kucharskich,
  • butach z antypoślizgową podeszwą
Fartuch lub zapaska
Fartuszek i zapaska Nando

Fartuch Lionel

 

Fartuch czy zapaska to doskonałe rozwiązanie szczególnie dla tych kucharzy, którzy tak intensywnie oddają się pracy, że jej rezultaty są także widoczne na ich ubraniu ;) Niewątpliwą zaletą fartucha czy zapaski jest to, że wychodząc z kuchni do gości, aby opowiedzieć o daniach, które dla nich przygotował, kucharz może go/ją zdjąć, żeby wyglądać czysto i profesjonalnie. Jednak, tak na wszelki wypadek, warto mieć zapasową czystą bluzę kucharską oraz fartuch czy zapaskę ;)

Fartuszek Faro

Fartuszek Faro

 

Najczęściej wybieranym do pracy w kuchni jest fartuch uniwersalny dla kobiet i mężczyzn, zakładany przez głowę, wiązany z tyłu. Pasek przy szyi może być regulowany za pomocą zapięcia na napy, metalowej sprzączki lub plastikowej klamerki. I jeśli wśród bluz kucharskich dominuje kolor biały (z ciekawostek: materiał na białe kitle jest farbowany. Tak, tak, jego pierwotny kolor to ecru, dlatego nie przesadzajcie z wybielaczami ;)), to w fartuchach jest duża dowolność. Czarny, prążek i szary zajmują miejsce na podium, ale tuż za nimi rozciąga się długa lista kolorów i wzorów.

 

Jest jeszcze jeden rodzaj fartucha, który przydaje się szczególnie wtedy, gdy czeka nas “mokra robota” ;) Fartuch ochronny, zarówno dla kobiet i mężczyzn, zakładany przez głowę, wiązany z tyłu, wykonany z materiału sky, czyli nieprzemakalny. Albo - także nieprzemakalny, lekki, wzmocniony siateczką antyrefleksyjną - jednorazowy foliowy fartuch przedni. Na jednorazowych fartuchach foliowych, niestety, nie da się wyhaftować logotypu restauracji, w której pracujemy, ale na pozostałych, a i owszem.

 

Wielu kucharzy zamiast fartucha wybiera zapaskę, czyli ochronę od pasa w dół. Do wyboru są w rożnych kolorach, ale także o różnej długości, czyli zaczynając od najkrótszej: 32 x 61 cm, po najdłuższą: 120 x 95 cm.

 Nakrycia głowy

 

Poza kitlem, fartuchem czy zapaską, bardzo ważnym elementem stroju kucharza jest nakrycie głowy. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o zachowania podstawowych zasad higieny. Klient raczej nie będzie zadowolony, kiedy znajdzie w swoim daniu włos kucharza... Nie tylko zwróci danie, ale także już nigdy nie wróci do twojego lokalu. Co więcej, poinformuje znajomych (oby nie na Facebooku! ;)) o niekompetencji personelu.

 

W niektórych bardzo eleganckich renomowanych lokalach kształt i wielkość nakrycia głowy mówi o pełnionej w hierarchii funkcji. Rangę i zakres obowiązków danego pracownika możemy od razu wywnioskować na podstawie wysokości czapki. Oczywiście im mniejsza, tym niżej w hierarchii znajduje się dana osoba ;)

 

Jednak tam, gdzie chodzi przede wszystkim o zachowanie higieny, mamy bardzo duży wybór:

Bandana

Bandana

  • począwszy od tradycyjnej czapki kucharskiej, która może być wykonana ze specjalnego chłonnego papieru z fakturą albo z tkaniny i może być różnej wysokości,
  • przez furażerki, czyli czapki bez daszka, o podłużnym kształcie, często stosowane w wojsku (z papieru lub tkaniny),
  • toczki, czyli nakrycia głowy w kształcie niewielkiego kapelusza bez ronda; przy okazji kolejna ciekawostka: zwyczaj noszenia toczków kucharskich zapoczątkował mistrz francuskiej kuchni i poniekąd ojciec kulinarnego uniformu Marie Antoine Careme, żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku. “(...) szef kuchni musi utrzymać na głowie wykrochmalony, śnieżnobiały toczek z tyloma zakładkami, na ile sposobów potrafi przyrządzić jajko.” - to fragment z „Przewodnika kulinarnego” Auguste’a Escoffiera, czyli w biblii sztuki kulinarnej z początku XX wieku. Każdemu kucharzowi polecamy lekturę tej książki.
  • bandany, czyli coś w rodzaju chusty wiązanej zazwyczaj na karku, inaczej zwane czapkami piratkami, lubiane nie tylko przez kucharzy, ale i przez sympatyków hip-hoop’u,
  • po czapki z daszkiem zwane także bejsbolówkami, a ich nazwa pochodzi stąd, że początkowo były używane przez bejsbolistów, którym daszek zapewniał idealną ochronę oczu przed słońcem ;)
  • i zwyczajne czepki np. z fizeliny z gumką.

 Spodnie kucharskie

 

Spodnie kucharskie

 

W kuchni, w której rozgrzane garnki i patelnie podnoszą temperaturę powietrza, należy zadbać o dobrej jakości spodnie kucharskie, które ochronią przed gorącem i zapewnią wygodę podczas pracy. Warto zainwestować w spodnie wykonane z trwałych materiałów, które nawet po wielokrotnym praniu zachowują dobry wygląd i kształt.

 

Spodnie do kuchni mają najczęściej długie nogawki, ponieważ są pierwszą ochroną pryskającym olejem i gorącą wodą. Mogą być zapinane na wygodny zamek błyskawiczny, ale także wiązane na troczki lub z elastyczną gumą w pasie. Niektóre posiadają kieszenie, w których można pomieścić najbardziej potrzebne akcesoria. Ciekawym rozwiązaniem są spodnie z boczną kieszenią zapinaną na napę, w której można trzymać np. smartfona :)

 

Jeśli chodzi o wzory, to dominuje klasyka - czarne, w pepitę czy w prążek. Jednak zdarzają się kucharze, którzy nie boją się innych wzorów i kolorów :)

 

Obuwie do pracy w kuchni

 

Jeśli masz nieodpowiednie obuwie gastronomiczne, które nie spełnia istotnych norm, możesz mieć kłopoty i nie chodzi tylko o to, że po całym dniu pracy na stojąco będą Cię bolały nogi.

Zinc

Buty Zinc

 

Jeśli zastanawiasz się, jakie buty do kuchni wybrać, to zwróć uwagę na to, czy:

  • posiadają podeszwę antypoślizgową (o poślizgnięcie w kuchni wyjątkowo łatwo...),
  • mają wzmacniany podnosek chroniący palce stopy przed uderzeniem,
  • wkładka w bucie jest profilowana ortopedycznie, ma właściwości pozwalające utrzymać stopę suchą i czystą, jest pokryta wypustkami, powodującymi lepsze ukrwienie kończyn dolnych,
  • mają otwory wentylacyjne zapewniające właściwą cyrkulacją powietrza, a lokalizacja tych otworów zapobiega dostawaniu się płynów do wnętrza obuwia,
  • amortyzują wstrząsy, zapobiegając obciążeniom i uszkodzeniom stawów oraz bólom lędźwiowego odcinka kręgosłupa,
  • są łatwe do utrzymania w czystości,
  • mają niewielką wagę, co jest istotne podczas dłuższego chodzenia.

 

Podsumowując

 

Przyjemniej i wydajniej pracuje się, kiedy jesteśmy ubrani komfortowo i adekwatnie do wykonywanej pracy. Kucharz narażony jest na kontakt z wysokimi temperaturami i różnymi gorącymi substancjami, dlatego jego strój musi być szczególnie dobrze dobrany. Odpowiednia bluza kucharska, zabezpieczający ją fartuch albo zapaska, wygodne spodnie i buty oraz nakrycie głowy to zestaw obowiązkowy.

 

Do zamówienia możecie jeszcze dołożyć apaszkę - chustę kucharską, która posłuży do ocierania potu i ewentualnych łez (których Wam absolutnie nie życzymy!), w trakcie wyczerpującej fizycznie i emocjonalnie pracy w kuchni.

W kolejnej notatce

Klasycznie, czyli biało-czarno.

 

Skoro mamy już ubraną załogę w kuchni, to czas na kelnerów, kelnerki, a także obsługę baru. Kolejny tekst poświęcimy właśnie tej grupie i jej potrzebom.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz