Odzież dla kucharza - część 2
W pierwszej części naszych porad na temat wyboru odzieży dla kucharza pisaliśmy o bluzach - kitlach kucharskich, które stanowią podstawę profesjonalnego ubioru pracownika kuchni.
Zgodnie z obietnicą teraz skupimy się na pozostałych częściach garderoby kucharza, czyli na:
- fartuchach albo zapaskach,
- nakryciach głowy - czapkach kucharskich, bandanach, itp.,
- spodniach kucharskich,
- butach z antypoślizgową podeszwą
Fartuch lub zapaska

Fartuch Lionel
Fartuch czy zapaska to doskonałe rozwiązanie szczególnie dla tych kucharzy, którzy tak intensywnie oddają się pracy, że jej rezultaty są także widoczne na ich ubraniu ;) Niewątpliwą zaletą fartucha czy zapaski jest to, że wychodząc z kuchni do gości, aby opowiedzieć o daniach, które dla nich przygotował, kucharz może go/ją zdjąć, żeby wyglądać czysto i profesjonalnie. Jednak, tak na wszelki wypadek, warto mieć zapasową czystą bluzę kucharską oraz fartuch czy zapaskę ;)

Fartuszek Faro
Najczęściej wybieranym do pracy w kuchni jest fartuch uniwersalny dla kobiet i mężczyzn, zakładany przez głowę, wiązany z tyłu. Pasek przy szyi może być regulowany za pomocą zapięcia na napy, metalowej sprzączki lub plastikowej klamerki. I jeśli wśród bluz kucharskich dominuje kolor biały (z ciekawostek: materiał na białe kitle jest farbowany. Tak, tak, jego pierwotny kolor to ecru, dlatego nie przesadzajcie z wybielaczami ;)), to w fartuchach jest duża dowolność. Czarny, prążek i szary zajmują miejsce na podium, ale tuż za nimi rozciąga się długa lista kolorów i wzorów.
Jest jeszcze jeden rodzaj fartucha, który przydaje się szczególnie wtedy, gdy czeka nas “mokra robota” ;) Fartuch ochronny, zarówno dla kobiet i mężczyzn, zakładany przez głowę, wiązany z tyłu, wykonany z materiału sky, czyli nieprzemakalny. Albo - także nieprzemakalny, lekki, wzmocniony siateczką antyrefleksyjną - jednorazowy foliowy fartuch przedni. Na jednorazowych fartuchach foliowych, niestety, nie da się wyhaftować logotypu restauracji, w której pracujemy, ale na pozostałych, a i owszem.
Wielu kucharzy zamiast fartucha wybiera zapaskę, czyli ochronę od pasa w dół. Do wyboru są w rożnych kolorach, ale także o różnej długości, czyli zaczynając od najkrótszej: 32 x 61 cm, po najdłuższą: 120 x 95 cm.
Nakrycia głowy
Poza kitlem, fartuchem czy zapaską, bardzo ważnym elementem stroju kucharza jest nakrycie głowy. Dlaczego? Przede wszystkim chodzi o zachowania podstawowych zasad higieny. Klient raczej nie będzie zadowolony, kiedy znajdzie w swoim daniu włos kucharza... Nie tylko zwróci danie, ale także już nigdy nie wróci do twojego lokalu. Co więcej, poinformuje znajomych (oby nie na Facebooku! ;)) o niekompetencji personelu.
W niektórych bardzo eleganckich renomowanych lokalach kształt i wielkość nakrycia głowy mówi o pełnionej w hierarchii funkcji. Rangę i zakres obowiązków danego pracownika możemy od razu wywnioskować na podstawie wysokości czapki. Oczywiście im mniejsza, tym niżej w hierarchii znajduje się dana osoba ;)
Jednak tam, gdzie chodzi przede wszystkim o zachowanie higieny, mamy bardzo duży wybór:

Bandana
- począwszy od tradycyjnej czapki kucharskiej, która może być wykonana ze specjalnego chłonnego papieru z fakturą albo z tkaniny i może być różnej wysokości,
- przez furażerki, czyli czapki bez daszka, o podłużnym kształcie, często stosowane w wojsku (z papieru lub tkaniny),
- toczki, czyli nakrycia głowy w kształcie niewielkiego kapelusza bez ronda; przy okazji kolejna ciekawostka: zwyczaj noszenia toczków kucharskich zapoczątkował mistrz francuskiej kuchni i poniekąd ojciec kulinarnego uniformu Marie Antoine Careme, żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku. “(...) szef kuchni musi utrzymać na głowie wykrochmalony, śnieżnobiały toczek z tyloma zakładkami, na ile sposobów potrafi przyrządzić jajko.” - to fragment z „Przewodnika kulinarnego” Auguste’a Escoffiera, czyli w biblii sztuki kulinarnej z początku XX wieku. Każdemu kucharzowi polecamy lekturę tej książki.
- bandany, czyli coś w rodzaju chusty wiązanej zazwyczaj na karku, inaczej zwane czapkami piratkami, lubiane nie tylko przez kucharzy, ale i przez sympatyków hip-hoop’u,
- po czapki z daszkiem zwane także bejsbolówkami, a ich nazwa pochodzi stąd, że początkowo były używane przez bejsbolistów, którym daszek zapewniał idealną ochronę oczu przed słońcem ;)
- i zwyczajne czepki np. z fizeliny z gumką.
Spodnie kucharskie

Spodnie kucharskie
W kuchni, w której rozgrzane garnki i patelnie podnoszą temperaturę powietrza, należy zadbać o dobrej jakości spodnie kucharskie, które ochronią przed gorącem i zapewnią wygodę podczas pracy. Warto zainwestować w spodnie wykonane z trwałych materiałów, które nawet po wielokrotnym praniu zachowują dobry wygląd i kształt.
Spodnie do kuchni mają najczęściej długie nogawki, ponieważ są pierwszą ochroną pryskającym olejem i gorącą wodą. Mogą być zapinane na wygodny zamek błyskawiczny, ale także wiązane na troczki lub z elastyczną gumą w pasie. Niektóre posiadają kieszenie, w których można pomieścić najbardziej potrzebne akcesoria. Ciekawym rozwiązaniem są spodnie z boczną kieszenią zapinaną na napę, w której można trzymać np. smartfona :)
Jeśli chodzi o wzory, to dominuje klasyka - czarne, w pepitę czy w prążek. Jednak zdarzają się kucharze, którzy nie boją się innych wzorów i kolorów :)
Obuwie do pracy w kuchni
Jeśli masz nieodpowiednie obuwie gastronomiczne, które nie spełnia istotnych norm, możesz mieć kłopoty i nie chodzi tylko o to, że po całym dniu pracy na stojąco będą Cię bolały nogi.

Buty Zinc
Jeśli zastanawiasz się, jakie buty do kuchni wybrać, to zwróć uwagę na to, czy:
- posiadają podeszwę antypoślizgową (o poślizgnięcie w kuchni wyjątkowo łatwo...),
- mają wzmacniany podnosek chroniący palce stopy przed uderzeniem,
- wkładka w bucie jest profilowana ortopedycznie, ma właściwości pozwalające utrzymać stopę suchą i czystą, jest pokryta wypustkami, powodującymi lepsze ukrwienie kończyn dolnych,
- mają otwory wentylacyjne zapewniające właściwą cyrkulacją powietrza, a lokalizacja tych otworów zapobiega dostawaniu się płynów do wnętrza obuwia,
- amortyzują wstrząsy, zapobiegając obciążeniom i uszkodzeniom stawów oraz bólom lędźwiowego odcinka kręgosłupa,
- są łatwe do utrzymania w czystości,
- mają niewielką wagę, co jest istotne podczas dłuższego chodzenia.
Podsumowując
Przyjemniej i wydajniej pracuje się, kiedy jesteśmy ubrani komfortowo i adekwatnie do wykonywanej pracy. Kucharz narażony jest na kontakt z wysokimi temperaturami i różnymi gorącymi substancjami, dlatego jego strój musi być szczególnie dobrze dobrany. Odpowiednia bluza kucharska, zabezpieczający ją fartuch albo zapaska, wygodne spodnie i buty oraz nakrycie głowy to zestaw obowiązkowy.
Do zamówienia możecie jeszcze dołożyć apaszkę - chustę kucharską, która posłuży do ocierania potu i ewentualnych łez (których Wam absolutnie nie życzymy!), w trakcie wyczerpującej fizycznie i emocjonalnie pracy w kuchni.
W kolejnej notatce

Klasycznie, czyli biało-czarno.
Skoro mamy już ubraną załogę w kuchni, to czas na kelnerów, kelnerki, a także obsługę baru. Kolejny tekst poświęcimy właśnie tej grupie i jej potrzebom.