Jakie umiejętności powinien mieć kelner?
Praca w branży gastronomicznej wymaga określonych umiejętności. Większość pracodawców poszukujących kucharzy i kelnerów zwraca uwagę na to, aby pracownik miał kilka lat doświadczenia na danym stanowisku. Umiejętna obsługa kelnerska wymaga pewnej wszechstronności – pracownik lokalu powinien mieć wysoką kulturę osobistą, dobrze rozwinięte umiejętności komunikacyjne oraz praktyczne umiejętności związane z pracą w dużej restauracji. Praca w gastronomii często wiąże się z dużym stresem – niezwykle ważne jest, aby kelnerzy i kucharze na co dzień budowali w sobie wewnętrzny spokój, który pozwala im poprawnie wykonywać swoje obowiązki nawet w chaotycznej i wymagającej sytuacji.
Pozytywne usposobienie – dlaczego jest ważne w pracy kelnera?
Lokal gastronomiczny to miejsce, które w godzinach szczytu często potrafi być dość chaotyczne. Duża liczba klientów, ciągle wzrastająca ilość zamówień oraz sytuacje losowe mogą prawdziwie dać w kość obsłudze kelnerskiej. Dlatego też pracodawcy poszukujący pracowników na to stanowisko zwracają uwagę na osobowość i usposobienie człowieka. Kelner to osoba, która jest w nieustannym kontakcie z klientami – do jego podstawowych zadań należy obsługa gości. Co więcej, na tej posadzie niezwykle ważna jest umiejętność pracy pod presją czasu – stąd wymagane jest nie tylko doświadczenie zawodowe, ale także duża odporność psychiczna. W prestiżowej restauracji naprawdę wiele się dzieje, a w dodatku konieczne jest zachowanie najwyższej jakości usług mimo odczuwanej presji.
Jakie umiejętności powinien mieć kelner?
Stanowisko kelnera nie należy do najłatwiejszych, dlatego że wiążę się z wykonywaniem wielu skomplikowanych czynności. Przyszły pracownik obsługi klienta powinien posiadać pewien zestaw cech oraz umiejętności.Jakie z nich są kluczowe?
- Umiejętności miękkie – profesjonalny kelner dobrze zarządza swoim czasem, potrafi współpracować w zespole oraz charakteryzuje się wysoką inteligencją emocjonalną. Pracownik w branży gastronomicznej powinien witać gości restauracji z uprzejmością oraz wyczerpująco odpowiadać na ich pytania i potrzeby. Wśród umiejętności miękkich niezwykle ważna jest zdolność do adaptacji, która umożliwia przystosowanie się do zmiennych i czasem bardzo dynamicznych warunków.
- Obsługa kasy fiskalnej – należy do jednego z podstawowych zadań w pracy kelnera. W wielu lokalach pracownik na tym stanowisku zajmuje się pełną obsługą klientów – od samego powitania, poprzez odbieranie zamówienia, aż po jego realizację. W pracy kelnera istotne jest także, by każdego dnia prezentował się on profesjonalnie. Nienaganny wygląd z pewnością zapewnia odpowiedni strój dostosowany do specyficznych warunków pracy w branży gastronomicznej.
- Znajomość języka – profesjonalna obsługa klienta wymaga obsłużenia gości różnych narodowości. Dobry kelner powinien znać język angielski, który umożliwia kontakt z osobami z innego
Dbałość o nienaganny wygląd – jak wygląda profesjonalny kelner?
W pracy kelnera istotne jest to, jak prezentuje się on przed przybyłymi gośćmi. Chodzi nie tylko o pozytywną i otwartą postawę, ale także czysty i odpowiednio dobrany do sylwetki strój pracowniczy. Wiele firm oferuje profesjonalną odzież wysokiej jakości dla kelnerów oraz kucharzy. Aby zapewnić sobie komfort w trakcie pracy, warto postawić na wygodny strój – odpowiednio przygotowany do pracy kelner z pewnością spełnia standardy obsługi klienta na najwyższym poziomie. Schludna odzież pracownicza wpływa na pozytywny odbiór ze strony klienta, a dobrze ubrany kelner wygląda atrakcyjnie i profesjonalnie.
Obowiązki kelnera – jakie są?
Aby praca kelnera przebiegała sprawnie – pracownik powinien bezbłędnie znać kartę dań. To właśnie on jest osobą, która doradza klientom, które danie z menu najlepiej wybrać. Obsługa kelnerska musi znać skład potraw oraz potencjalnych alergenów – w tej kwestii chodzi o bezpieczeństwo dla zdrowia, a w przypadku silnych alergii także życia klienta. Aby stale ulepszać jakość oferowanych usług, warto korzystać z profesjonalnych szkoleń, które służą podnoszeniu kwalifikacji na danym stanowisku. Zdarza się, że wraz z nabywaniem nowych umiejętności zwiększa się zakres obowiązków kelnera. Niektórzy kelnerzy poza obsługiwaniem gości pełnią funkcję pomocy kuchennej – w tym przypadku warto zadbać o odpowiedni strój, który zabezpieczy ich przed działaniem wysokich temperatur.