Przejdź do treści

Jakie umiejętności powinien mieć kelner?

Praca w branży gastronomicznej wymaga określonych umiejętności. Większość pracodawców poszukujących kucharzy i kelnerów zwraca uwagę na to, aby pracownik miał kilka lat doświadczenia na danym stanowisku. Umiejętna obsługa kelnerska wymaga pewnej wszechstronności – pracownik lokalu powinien mieć wysoką kulturę osobistą, dobrze rozwinięte umiejętności komunikacyjne oraz praktyczne umiejętności związane z pracą w dużej restauracji. Praca w gastronomii często wiąże się z dużym stresem – niezwykle ważne jest, aby kelnerzy i kucharze na co dzień budowali w sobie wewnętrzny spokój, który pozwala im poprawnie wykonywać swoje obowiązki nawet w chaotycznej i wymagającej sytuacji.

Pozytywne usposobienie – dlaczego jest ważne w pracy kelnera?

Lokal gastronomiczny to miejsce, które w godzinach szczytu często potrafi być dość chaotyczne. Duża liczba klientów, ciągle wzrastająca ilość zamówień oraz sytuacje losowe mogą prawdziwie dać w kość obsłudze kelnerskiej. Dlatego też pracodawcy poszukujący pracowników na to stanowisko zwracają uwagę na osobowość i usposobienie człowieka. Kelner to osoba, która jest w nieustannym kontakcie z klientami – do jego podstawowych zadań należy obsługa gości. Co więcej, na tej posadzie niezwykle ważna jest umiejętność pracy pod presją czasu – stąd wymagane jest nie tylko doświadczenie zawodowe, ale także duża odporność psychiczna. W prestiżowej restauracji naprawdę wiele się dzieje, a w dodatku konieczne jest zachowanie najwyższej jakości usług mimo odczuwanej presji.

Jakie umiejętności powinien mieć kelner?

Stanowisko kelnera nie należy do najłatwiejszych, dlatego że wiążę się z wykonywaniem wielu skomplikowanych czynności. Przyszły pracownik obsługi klienta powinien posiadać pewien zestaw cech oraz umiejętności.Jakie z nich są kluczowe?

  • Umiejętności miękkie – profesjonalny kelner dobrze zarządza swoim czasem, potrafi współpracować w zespole oraz charakteryzuje się wysoką inteligencją emocjonalną. Pracownik w branży gastronomicznej powinien witać gości restauracji z uprzejmością oraz wyczerpująco odpowiadać na ich pytania i potrzeby. Wśród umiejętności miękkich niezwykle ważna jest zdolność do adaptacji, która umożliwia przystosowanie się do zmiennych i czasem bardzo dynamicznych warunków.
  • Obsługa kasy fiskalnej – należy do jednego z podstawowych zadań w pracy kelnera. W wielu lokalach pracownik na tym stanowisku zajmuje się pełną obsługą klientów – od samego powitania, poprzez odbieranie zamówienia, aż po jego realizację. W pracy kelnera istotne jest także, by każdego dnia prezentował się on profesjonalnie. Nienaganny wygląd z pewnością zapewnia odpowiedni strój dostosowany do specyficznych warunków pracy w branży gastronomicznej.
  • Znajomość języka – profesjonalna obsługa klienta wymaga obsłużenia gości różnych narodowości. Dobry kelner powinien znać język angielski, który umożliwia kontakt z osobami z innego

Dbałość o nienaganny wygląd – jak wygląda profesjonalny kelner?

W pracy kelnera istotne jest to, jak prezentuje się on przed przybyłymi gośćmi. Chodzi nie tylko o pozytywną i otwartą postawę, ale także czysty i odpowiednio dobrany do sylwetki strój pracowniczy. Wiele firm oferuje profesjonalną odzież wysokiej jakości dla kelnerów oraz kucharzy. Aby zapewnić sobie komfort w trakcie pracy, warto postawić na wygodny strój – odpowiednio przygotowany do pracy kelner z pewnością spełnia standardy obsługi klienta na najwyższym poziomie. Schludna odzież pracownicza wpływa na pozytywny odbiór ze strony klienta, a dobrze ubrany kelner wygląda atrakcyjnie i profesjonalnie.

Obowiązki kelnera – jakie są?

Aby praca kelnera przebiegała sprawnie – pracownik powinien bezbłędnie znać kartę dań. To właśnie on jest osobą, która doradza klientom, które danie z menu najlepiej wybrać. Obsługa kelnerska musi znać skład potraw oraz potencjalnych alergenów –  w tej kwestii chodzi o bezpieczeństwo dla zdrowia, a w przypadku silnych alergii także życia klienta. Aby stale ulepszać jakość oferowanych usług, warto korzystać z profesjonalnych szkoleń, które służą podnoszeniu kwalifikacji na danym stanowisku. Zdarza się, że wraz z nabywaniem nowych umiejętności zwiększa się zakres obowiązków kelnera. Niektórzy kelnerzy poza obsługiwaniem gości pełnią funkcję pomocy kuchennej – w tym przypadku warto zadbać o odpowiedni strój, który zabezpieczy ich przed działaniem wysokich temperatur.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz