Przejdź do treści

Jakie są najlepsze tkaniny na odzież gastronomiczną?

Praca w prestiżowej restauracji, czy popularnym lokalu z daniami regionalnymi wymaga odpowiedniego przygotowania. W końcu pracownicy spędzający długie godziny w gorącej kuchni powinni mieć zapewnioną wygodę, możliwość wykonywania nieskrępowanych ruchów oraz ochronę przed działaniem specyficznych czynników, np. wysokiej temperatury. Wybór odzieży do pracy w gastronomii nie powinien być przypadkowy, ale dobrze przemyślany. Najlepszy strój pracowniczy to taki, który wykonano z wysokiej jakości materiałów. Solidne tkaniny są wybawieniem dla kucharza czy obsługi kelnerskiej hoteli – poza odpowiednimi warunkami do wykonywania codziennych obowiązków pracownicy mają zapewnione bezpieczeństwo. Jeśli firma produkująca stroje do lokali gastronomicznych oferuje możliwość znakowania odzieży logo restauracji, to między zespołem tworzy się niezwykła harmonia. Co więcej, jest to dobra metoda na stworzenie subtelnego przekazu reklamowego.

Ubrania gastronomiczne – jakie są najpopularniejsze?

Pracownicy lokali gastronomicznych pełnią różne funkcje i zwykle mają odmienny zakres obowiązków – dlatego też strój gastronomiczny kucharza diametralnie różni się od tego, który jest dedykowany obsłudze kelnerskiej. Jeszcze nie tak dawno większość pracowników stawiała na klasyczny, biały fartuch kelnerski czy kucharski. Nowoczesna odzież gastronomiczna istotnie różni się od tej, oferowanej kilkanaście lat temu. Zapaska kelnerska, bluza kucharska oraz inne elementy stroju są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej. Co więcej, firmy stawiają nie tylko na wysoką jakość wykonania, ale również na stylowy design – dzięki temu pracownicy gastronomii prezentują się nowocześnie i profesjonalnie.

Asortyment odzieży gastronomicznej – jakich tkanin używa się przy produkcji?

Sklepy zajmujące się sprzedażą odzieży roboczej powinny uwzględniać specyfikę danej pracy. W branży gastronomicznej najważniejsza jest tkanina. Które materiały używane są najczęściej?

  • Bawełna organiczna – pochodzi z upraw, które wykluczają działanie toksycznych substancji. Hodowlę rośliny wzbogaca się tylko i wyłącznie poprzez użycie ekologicznych preparatów. Dzięki temu materiał jest bezpieczny i dobry dla zdrowia. Bawełna organiczna ma silne włókna, co sprawia, że jest odporna na działanie czynników zewnętrznych. Uniwersalna odzież gastronomiczna z tej tkaniny zapewnia pracownikowi odpowiednią termoregulację – jest przewiewna i skutecznie chroni przed nagrzewaniem organizmu.
  • Polibawełna – tkanina utworzona wskutek połączenia bawełny z poliestrem. Dzięki takiemu zabiegowi włókna bawełny nabierają nowych właściwości. Odzież gastronomiczna z tego materiału nie ulega tak szybko zagnieceniom, jest bardziej odporna na zabrudzenia oraz trwała nawet w sytuacji częstego prania, co zdecydowanie dotyczy gastronomicznego stroju roboczego.
  • Bawełna – jest materiałem wytrzymałym i przewiewnym. Odzież wykonana z bawełny może być prana w wysokich temperaturach. Rzadko zdarza się, że strój gastronomiczny jest wykonany w 100% z tego materiału – popularne są tkaniny z dodatkiem poliestru lub elastanu

Odzież dedykowana obsłudze restauracji – jaka powinna być?

Wysokiej jakości fartuchy gastronomiczne muszą spełniać wymagania branży gastronomicznej. Profesjonalna odzież kucharska oraz kelnerska powinna:

  • zapewniać pracownikowi bezpieczeństwo,
  • zwiększać higienę w miejscu pracy,
  • był łatwa do wyczyszczenia, szczególnie w sytuacji nagłego zabrudzenia,
  • dawać użytkownikowi pełną swobodę ruchów oraz wygodę w pracy.

Osiągnięcie powyższych celów jest możliwe tylko przez zastosowanie wysokiej jakości tkanin przy produkcji profesjonalnej odzieży gastronomicznej. Wykorzystane materiały powinny być odporne na działanie wysokich temperatur, a także uszkodzenia mechaniczne.

Profesjonalna odzież gastronomiczna – czy warto w nią zainwestować?

Stosowny strój pracowniczy z pewnością odwdzięczy się w trakcie wykonywania codziennych obowiązków. Poza wygodą i dopasowaniem go do sylwetki – nie należy zapominać o odpowiednim designie odzieży. Czapki kucharskie, fartuchy kelnerskie i zapaski mogą być elementem ochronnym w miejscu pracy, a dodatkowo wyglądają modnie i stylowo. Zapoznając się z ofertą odzieży gastronomicznej, warto zwrócić uwagę na rodzaj tkanin, z których ją wykonano, dlatego że jest to kluczowe dla uzyskania prawdziwego komfortu pracownika.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kup teraz
Tabela Rozmiarów