Przejdź do treści

Grafik pracy w gastronomii – o czym pamiętać?

Praca w lokalu gastronomicznym wymaga gotowości i pełnego zaangażowania w swoje obowiązki od wszystkich pracowników – kelnera, kucharza czy pomocy kuchennej. Wspomniana branża nie należy do najprostszych, dlatego że osoby zatrudnione muszą wyróżniać się dużą odpornością na stres, umiejętnościami praktycznymi oraz wytrzymałością fizyczną. Aby dana restauracja mogła odnosić sukcesy, a także zbierać pozytywne opinie od przybyłych klientów, należy sumiennie planować obowiązujący w danym okresie grafik pracy. Praca w gastronomii jest oparta na wzajemnej zależności, dlatego też wymaga współpracy oraz dobrej komunikacji między wszystkimi członkami zespołu.

Wydajność pracy w gastronomii – jak rozłożyć obowiązki?

Praca w restauracji potrafi być niezwykle wymagająca, zwłaszcza w godzinach szczytu, kiedy do lokalu z każdą kolejną minutą docierają kolejni klienci. Przy układaniu szczegółowego harmonogramu pracy należy przede wszystkim zadbać o efektywność zespołu i wydajność podejmowanych działań. Menedżer układający grafik dąży zwykle do ułożenia grafiku z wykorzystaniem najmniejszej możliwej liczby pracowników, którzy ze względu na dotychczasowe doświadczenie są w stanie świadczyć profesjonalne usługi na wysokim poziomie. Dzięki temu zadowolenie klientów restauracji jest gwarantowane. Co jeszcze należy uwzględnić w klasycznym grafiku pracy dla pracowników z branży gastronomicznej? Oto aspekty z kodeksu pracy, których nie należy pominąć:

  • doba pracownicza i obowiązujący rozkład pracy,
  • możliwość wykorzystania dni wolnych (np. z powodu zwolnienia lekarskiego).

System czasu pracy – jak go ustalić?

W kontekście czasu pracy w danym lokalu pracodawca musi zadecydować o wyborze odpowiedniego systemu. W gastronomii wyróżnia się m.in.:

  • system podstawowy – klasyczny, który przewiduje pracę 8h dziennie w 5-dniowym tygodniu pracy,
  • system pracy zmianowej – możliwy poprzez wskazanie odpowiednich widełek godzinowych, w gastronomii najczęściej dwuzmianowy,
  • równoważny system czasu pracy – umożliwia wydłużenie czasu pracy w ciągu doby nawet do 12h dziennie.

W gastronomii bardzo często stosuje się odmienny system pracy w ciągu tygodnia oraz w trakcie trwania weekendu. Wczesne udostępnienie pracownikom lokalu grafiku umożliwia im m.in. przygotowanie na wskazane dni odpowiedniego stroju pracowniczego. Profesjonalna odzież do gastronomii wpływa na postrzeganie restauracji jako nowoczesnej i harmonijnej. Pracownicy restauracji lub baru powinni mieć przygotowany zapasowy strój pracowniczy, dzięki czemu będą gotowi na ewentualne, nagłe zmiany w grafiku, lub zmienią odzież w przypadku zabrudzenia.

Co jest ważne w trakcie układania grafiku pracy?

Jakie zadania stoją przed menedżerem placówki gastronomicznej? Co powinno być uwzględnione w trakcie układania grafiku pracy dla zatrudnionych na różnych stanowiskach pracowników? Do ważnych aspektów należy:

  • ustalenie wymiaru pracy zgodnie z obowiązującym kodeksem,
  • wcześniejsze zebranie dyspozycyjności wszystkich pracowników – osoba układająca harmonogram pracy powinna uwzględnić przesyłane sugestie grafikowe dotyczące preferowanych zmian lub dni wolnych,
  • odniesienie się do kluczowego wskaźnika efektywności (KPI), dzięki któremu można oszacować możliwości danego pracownika w danym okresie czasowym,
  • określenie wykonywania pracy dodatkowej w formie nadgodzin,
  • dostosowanie wzoru harmonogramu, tak, aby był jak najbardziej czytelny i użyteczny dla zatrudnionych – może występować w formie tabeli lub diagramu,
  • po dopracowaniu grafiku – bieżące informowanie o potrzebie zmian na skutek potrzeb i sytuacji losowych pracowników.

Organizacja czasu pracy w branży gastronomicznej wymaga detalicznego i sprawiedliwego podejścia. Prawa pracowników należy respektować – m.in. dzięki temu są w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, stąd można dostrzec ich w profesjonalnym stroju i stanie gotowości do pełnienia swoich codziennych obowiązków. Godziny pracy powinny być rozdzielane zgodnie z tym, jaką umowę z pracodawcą ma konkretny pracownik. Niezwykle ważne jest także zapewnienie osobom zatrudnionym czasu wolnego, który jest niezbędny do pełnego odpoczynku i regeneracji. Restauracja może odnieść sukces i działać na najwyższych obrotach, jeśli harmonogram pracy jest dopracowany i sprawiedliwy.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz