Przejdź do treści

Fartuch kuchenny – jakie ma znaczenie?

Jako klasyczny i uniwersalny element garderoby osób pracujących w gastronomii fartuch kuchenny ma wiele funkcji. Tradycja noszenia tego typu odzieży ochronnej ma jednak kilka ciekawych tajemnic. Skąd wziął się pomysł na zapaski chroniące ubrania przez zaplamieniem? Dlaczego fartuchy stały się niezbędnym wyposażeniem w profesjonalnych kuchniach? Dowiedz się więcej na temat tego elementu odzieży i sprawdź, jak zmieniała się jego rola na przestrzeni czasu.

Gdzie używane są fartuchy ochronne?

Zwykły fartuch kucharski to niezwykle praktyczny dodatek. Wykonany może być z różnych materiałów, które są łatwe w pielęgnacji i praniu. Każdy model zazwyczaj dostępny jest w wielu wersjach kolorystycznych. W niektórych regionach na świecie osoby wykonujące konkretne zawody bez fartucha czują się tylko na wpół ubrane. Ten prosty produkt w wielu kulturach stał się integralną częścią stroju, która symbolizuje stanowisko. Jest bardzo popularny jako odzież robocza wykorzystywana w:

  • placówkach medycznych,
  • laboratoriach i ośrodkach naukowych,
  • szkołach i uniwersytetach,
  • zakładach przemysłowych,
  • lokalach gastronomicznych.

Fartuch zawsze pełnił funkcję ochronną podczas wykonywania codziennych obowiązków. W średniowieczu stał się integralną częścią ubioru kobiet z klasy niższej i średniej. Co ciekawe, nieco później noszony był często jako modny dodatek. Nigdy nie stracił jednak swojej pierwotnej funkcji i do dziś cieszy się popularnością wśród wielu grup zawodowych.

Domowy fartuch kuchenny – czy nadal jest używany?

Nic tak nie definiuje wizerunku dawnej gospodyni domowej, jak luźny, wiszący fartuch, który można szybko ściągnąć. Początkowo tego typu zapaski nie były używane w kuchni, tylko w aptekach i szpitalach przez lekarzy i farmaceutów. Fartuszek bez rękawów szybko jednak zagościł w gospodarstwach domowych i do dziś łączy się z obrazem pracowitej opiekunki ogniska domowego.

Większość osób nadal kojarzy zapaski i inne tego rodzaju produkty z kobietami. Nie da się jednak ukryć, że mężczyźni również używają fartucha. Warto zaznaczyć, że nie są to tylko kowale czy rzeźnicy. Ochronna odzież jest niezbędnym elementem wyposażenia ogrodników, kelnerów, kucharzy, stolarzy, szewców czy rolników. Mężczyźni korzystają też z fartucha kuchennego w domach podczas przygotowywania posiłków.

Dlaczego fartuch ochronny jest przydatny?

Dobra bluza kucharska czy spodnie z trwałego materiału często nie stanowią dostatecznej ochrony. W wielu zawodach ubrania te są bardzo narażone na zaplamienie czy rozdarcie. Codzienne pranie całego kompletu odzieży może być uciążliwe. Zwykły fartuch kuchenny zapewnia jednak skuteczną ochronę odzieży roboczej.

Ogromną zaletą zapaski jest jej uniwersalny rozmiar. Dzięki temu można ją bez problemu dopasować do potrzeb. Fartuchy ochronne dostępne są w wielu kolorach i krojach. Jeśli ryzyko zaplamienia w pracy jest duże, to dobrym wyborem będzie produkt zasłaniający wszystkie ubrania. Jeśli niezbędna jest tylko dodatkowa ochrona, to wystarczy fartuch kucharski na szelkach z praktyczną kieszenią.

Czy używanie fartuchów jest opłacalne?

Każdy, kto pracuje w ciężkich warunkach, jest w stanie zauważyć zalety fartucha lub zapaski. Nie wszyscy jednak wiedzą, że używanie tego typu odzieży może wiązać się z dużą oszczędnością. Szybsze i łatwiejsze pranie sprawia, że utrzymanie ubrania w dobrym stanie jest tańsze. Fartuch kucharski sprawia, że podstawowy strój nie niszczy się i nie traci koloru. Wydatek na ochronne fartuszki może się więc przyczynić do obniżenia rachunków.

Wygląd fartucha w kuchni – czy jest ważny?

Fartuszek jest szczególnie ważny w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Praca w takich punktach wiąże się z ogromnym ryzykiem rozprysków i plam. Szef kuchni lub kelner podchodzący do gości w brudnym stroju wygląda bardzo niechlujnie. Codzienne pranie odzieży używanej w kuchni jest bardzo niepraktyczne, dlatego fartuch ochronny jest idealnym rozwiązaniem. Personel może też szybko wymienić zapaskę. Dzięki temu wizerunek restauracji pozostanie nienaruszony.

Dobrym pomysłem jest spersonalizowanie fartucha kucharskiego. Bawełniane zapaski mogą być oznakowane haftem lub nadrukiem. Informacje takie jak nazwa czy logo firmy będą ciekawym akcentem stroju. Oryginalny fartuszek może też wyróżnić lokal na tle konkurencji. Aby tak się stało, warto postawić na aktualne trendy i dopasować kolor zapaski do wizerunku firmy.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.

Kup teraz
Tabela Rozmiarów