Przejdź do treści

Rękawiczki w kuchni – czy powinny być obowiązkowe?

Praca w przemyśle spożywczym często wiąże się z przestrzeganiem surowych zasad BHP oraz dbaniem o sterylne i higieniczne warunki. Jednym z bardziej kontrowersyjnych zagadnień jest to, czy pracownicy gastronomii powinni nosić specjalne rękawiczki – w tej kwestii zdania są podzielone. Jedno jest pewne – nie w każdym miejscu stawia się obsłudze takie wymagania. Kiedy rękawiczki naprawdę mogą być przydatne?

Rękawiczki jednorazowe – do jakiej pracy są odpowiednie?

Rękawiczki są niezbędnym elementem w pracy związanej z przemysłem spożywczym. Dzięki temu zapewniona jest należyta higiena przy kontakcie z żywnością. Mimo to, branża gastronomiczna rządzi się nieco odmiennymi prawami. Szefowie kuchni często decydują się funkcjonować na własnych zasadach – część z nich uważa pracę w rękawiczkach za bardziej higieniczną, z kolei inni nie wyobrażają sobie pracować inaczej niż gołymi rękami. Zwolennicy okrycia na dłoniach cenią sobie wygodę i zaoszczędzony czas, dlatego że nie muszą często myć rąk. Dodatkowo rękawiczki spełniają dla nich ważną funkcję ochronną.

Czy rękawiczki faktycznie zwiększają higienę?

Zgodnie z tym, co mówią aktualne wyniki badań naukowych, wybór rękawiczek nie jest bardziej higieniczny niż praca gołymi rękami. Oczywiście, aby to stwierdzenie miało sens, kucharze muszą stale dbać o odpowiednią higienę rąk. Co więcej, jednorazowe okrycie dłoni powinno być zmieniane po każdej czynności – praca w kuchni wiązałaby się wtedy z kolosalnym zużyciem produktów ochronnych. Warto wspomnieć też o tym, że wielogodzinne noszenie rękawiczek nie jest dobre dla skóry dłoni, dlatego że doprowadza do jej pocenia i namnażania się bakterii.

Ręce przygotowane do pracy w gastronomii

Osoby, które w swojej codziennej pracy mają kontakt z żywnością, powinny sumiennie zadbać o swoje dłonie, przestrzegając następujących zasad:

  • rezygnacja z biżuterii,
  • pielęgnowanie i skracanie paznokci,
  • regularne mycie rąk w trakcie pracy – najlepiej z użyciem mydła i ciepłej wody lub specjalnego środka dezynfekującego,
  • kremowanie i nawilżanie rąk po pracy.

Gastronomiczne warunki – kiedy warto skorzystać z rękawiczek?

Zdarzają się sytuacje, kiedy kucharz lub jego pomocnik pilnie powinni skorzystać z rękawiczek jednorazowych. Są one niezbędne w trakcie przetwarzania produktów spożywczych, które mają nieprzyjemny zapach lub tendencje do barwienia. Należą do nich m.in.: ryby, buraki, cebula i papryka chili. Z rękawiczek należy korzystać także w przypadku zranień i pęknięć na wrażliwych dłoniach – kontakt z żywnością lub płynami może tylko pogorszyć ich kondycję, stąd warto się przed tym skutecznie zabezpieczyć. Okrycie dłoni jest wskazane także dla pracownika, który z powodu alergii lub nietolerancji nie może mieć kontaktu z określonymi składnikami.

Rodzaje rękawiczek do pracy w kuchni

Rękawiczki nie są obowiązkowe w gastronomii – mimo to, w niektórych sytuacjach mogą okazać się niezwykle przydatne. Do produkcji jednorazowego okrycia dłoni wykorzystuje się najczęściej wskazane materiały:

  • lateks,
  • nitryl,
  • PVC,

Podczas pracy w kuchni wielu kucharzy korzysta z materiałowych, grubych rękawic ochronnych, które okazują się przydatne w trakcie przenoszenia gorących naczyń. Korzystanie z rękawiczek jednorazowych nie jest konieczne do pracy w kuchni, jednak warto sięgnąć po nie, jeśli sytuacja tego wymaga.

Jakich zasad przestrzegać, jeśli zapada decyzja o pracy w rękawiczkach?

Używanie rękawiczek ma sens tylko wtedy, gdy:

  • okrycie zakładane jest na umyte ręce,
  • następuje regularna zmiana na nową parę.

Czasem noszenie rękawiczek służy tylko i wyłącznie jako efekt placebo – aby dumnie prezentować się klientom jako profesjonalna firma, która na każdym kroku dba o higieniczne warunki pracy. Takie działania często stwarzają pozory, jednak świadomi konsumenci zdają sobie sprawę, że za sterylne warunki nie odpowiadają jednorazowe rękawiczki, a odpowiednia higiena rąk za kuchennymi kulisami.

Starsze posty
Nowsze posty

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem

Zamknij (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Szukaj

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty.
Kup teraz